Emocinės būsenos ir profesijos pasirinkimo tarpusavio ryšys

slaidas1
slaidas2
slaidas3
slaidas4
slaidas5
slaidas6
slaidas7
slaidas8
slaidas9
slaidas10
slaidas11
slaidas12
slaidas13
slaidas14
slaidas15
slaidas16
slaidas17
slaidas18
slaidas19

Emocinės būsenos ir profesijos pasirinkimo tarpusavio ryšys

Panevėžio Raimundo Sargūno sporto gimnazijoje vyko Ugdymo karjerai pamokos apie mokinių ateities pasirinkimus – tikslus, būsimą profesiją. Kaip teisingai pasirinkti? Ko reikia, kad priimtum teisingą sprendimą?

Karjera

 

Mes visi klystame. Bet tikrai norime klysti rečiau. O ko reikia, kad klystume rečiau? Yra du dalykai, kodėl žmonės klysta, pirmas tai žinios, gali ko nors nežinoti ir klysti. Reiškia kuo daugiau turi žinių, tuo rečiau klysti. Antras dalykas – būti tokioje emocinėje būsenoje, kai klysti rečiau. Amerikiečių pedagogas ir psichologas Ronas Habardas aprašė emocines būkles, kai žmogus daro daug klaidų ir būkles, kai žmogus daro mažiau klaidų. Tai tik patvirtina, kad visi žmonės yra geri, tik visi esame skirtingose emocinėse būsenose.

Žemiausi emociniai tonai – apatija, skausmas, baimė, paslėptas priešiškumas, pyktis, prieštaravimas, abejingumas. Būdamas šiuose tonuose žmogus negali priimti teisingų sprendimų, negali pasiekti sėkmės, negali turėti naujų ir sėkmingų patirčių.

Aukštesni emociniai tonai prasideda nuo konservatyvaus, aukštyn kyla – stiprus susidomėjimas, kai domimasi kažkokia veikla, savęs realizacija, linksmumas, kai žmogus jaučiasi džiaugsmingai be jokių preparatų, jam lengvi dauguma darbų ir entuziazmas – tai ryškių asmenybių ir stiprių vadovų jausminis tonas. Normalu yra patirti įvairias emocijas, svarbu nebūti žemiausiuose emociniuose tonuose ilgą laiką, tai yra chroniškai.

Profesijos pasirinkimas – tai vienas iš svarbiausių ir reikšmingiausių sprendimų žmogaus gyvenime, nuo kurio priklauso gyvenimo kokybė, jo gerovė. Labai svarbu pažinti savo emocijas ir būseną kaip jautiesi, nes savęs pažinimas mums padeda bendrauti su žmonėmis, atrasti mėgstamą veiklą. Pažinti save reiškia suprasti, ką labiausia mėgsti daryti, kas tau įdomu ir kas labiausiai sekasi, kokie dalykai pavyksta. Norint išsirinkti profesiją reikia daugiau sužinoti apie įvairias profesijas, veiklas ir darbo pasaulį. Sužinoti, kokių žinių ir įgūdžių reikės tavo pasirinktai profesijai, tada pasirinkti mokymosi įstaigą.

Gyvenimiška patirtis sako: „Padaryti galima viską, sunkiausia būna sužinoti, kaip tai padaryti.“ (E. Alenas)

Karjeros specialistė Loreta Zopelienė

Prisijungę

Dabar svetainėje 38 svečiai ir narių nėra

Prisijungti